..Згадала сьогодні про рецепт смачнющої картопельки...чим не достойна альтернатива Макдональдсу? Тільки відмінність в тому, що ця картопля запікається в духовці і не всотує стільки жиру, як "фрі"....( того жиру, на якому смажили вже кільканадцять разів і з якого канцерогени так і скачуть...засмічуючи наш безцінний організм)
Картопелька оригінальна
Картопля звичайна, сільська, батьківська чи своя...головне, щоб не трансгенна сіль часник чи часникова сіль улюблені спеції
Картоплю чистимо, ріжемо на чверть, складаємо в поліетиленовий пакет, сиплемо туди солі, часникову сіль( я щось часник, термічно оброблений, не дуже... поважа...) в мене була суміш перців, і все, що спаде на думку... Лиємо трохи олії...Міцненько затискаємо пакет і щодуху трясемо, щоб картопля гарненько обволоклася всією тією смакотою, що ви туди напхали... Застеляємо деко фольгою( то щоб потім ручки не закаляти, миючи... ) і викладаємо картопляні дольки...ось так, приблизно:
Бажано не в хаосі, а рівненько.. .( розумію, шо то причуда, але мене чомусь завжди дратує нерівно викладена картопля, чи котлети, чи що небудь, що запікається...а також вареники, які хтось із моїх помічників ризикне поскладати на дошку не по порядку!!!! О! Тоді всі дістануть духопеликів!!! Хоча, мушу признатися...по життю я досить безалаберна людина... )
Ось що виходить:
Печемо при досить високій температурі.(200-240) Гарненька рум"яна картопля з пригарками...і значно дієтичніша за смажену!
..Оскільки в православних українців вже в розпалі масниці( сиропусний тиждень), годиться пекти млинці...До речі, за давніх часів масляна була одним із дуже небагаточисельних періодів в році, коли...жінкам дозволялися деякі "пустощі" Можна було ходити в шинок, танцювати й веселитися...Але разом із тим ніхто їх не звільняв від буденних обов"язків: варити вареники із сиром, пекти млинці з різними начинками, але не м"ясними...Адже млинець - символ сонця , Ярила...Взагалі масниці мають глибоке язичницьке коріння... ( Коротше - Остапа занесло! ) Повернемося до "наших баранів" :
Спеціально щасливим власникам вівсяного борошна (зокрема Катеринці!) присвячується :
Млинці пшенично-вівсяні
Опара:
три чверті стакана вівсяної муки 20 гр свіжих дріжджів 1,5 ст води 1ч.л. цукру
Тісто: 4 яйця 4 - 5 чайних ложок цукру 1ч.л. солі 4-5 ст. л. олії 1 ст. молока 1.5 ст муки пшеничної
У вівсяну муку додати півстакана окропу..Як завариться - перемішати, додати 0,5 ст прохолодної води. Дріжджі розчинити в о, 5 ст. теплої води, додати до вівсяної кашки. Всипати 1ч.л. цукру і поставити в тепло. Коли опарка забулькає - додати по одному яйця, потрохи молоко, муку, цукор. Особисто я волію зробити спочатку досить густе тісто а вже потім розводити його рештою молока, так майже не буває грудочок. Накрити миску плівкою і дати добре зійти до збільшення об"єму в півтора рази. Якщо тісто здасться вам густим - додати води чи молока. Млинці смажити звичайним відомим вам способом Ось вони які:
Мої коментарі : млинці цікаві на смак...НЕ ТАКІ, як звичайні налисники....Пухкі, хоч і тоненькі, мереживні...Зазвичай такі вівсяні їдять із солоними начинками..В мене люблять із меленим оселедцем, червоним кав"яром, просто зі сметаною чи розтопленим вершковим маслом....Страва російська...Я би навіть сказала - старослов"янська.